De verschillende soorten thee

DSC_0668

Alle thee komt van dezelfde plantensoort, namelijk de Camellia Sinensis. De wijze waarop de thee wordt geplukt en behandeld bepaalt het eindresultaat. Door de verschillende behandelingen en eventuele toevoegingen ontstaan de verschillende smaken en afdronken.

Zwarte thee

Het creëren van zwarte thee bestaat uit vier fases. Allereerst wordt de thee na het plukken te drogen gelegd in de volle zon. Dit zorgt ervoor dat de blaadjes slapper worden zodat ze gemakkelijker kunnen worden gerold. Door dit proces komen de smaken vrij. Vervolgens worden de thee blaadjes een tijd met rust gelaten om te oxideren. Dit gebeurt vaak in een vochtige koele omgeving.

Als laatste stap wordt de thee gebakken zodat het oxidatieproces wordt gestopt. Hierdoor krijgt de zwarte thee zijn heftige smaak en zwarte kleur. Door het relatief lange oxidatie-proces krijgt de zwarte thee ook een veel hoger cafeïne-gehalte dan groen thee, Oolong thee of witte thee.

Oolongthee

Oolongthee wordt in het chinees ook wel de ‘zwarte draak’ genoemd. De theebladeren worden half gefermenteerd en gelijk na het plukken bewerkt. Dit zorgt ervoor dat de oolongthee een fruitige smaak krijgt. Het bevat ook weinig cafeïne in vergelijking met zwarte thee en is ook zachter dan zwarte thee, maar heeft een minder frisse smaak dan groene thee.

Groene thee

Groene thee is thee dat niet is gefermenteerd. De thee wordt met de hand geplukt en zo snel mogelijk gedroogd, zodat de bladeren hun groene kleur behouden. Groene thee heeft een sterk aroma en een licht bittere afdronk.

TIP: Om de bitterheid te neutraliseren kun je de theeblaadjes afspoelen in koude water voor gebruik.

Witte thee

Witte thee mag je gerust een heel bijzondere thee noemen. De thee wordt aan het begin van het seizoen geplukt van speciale struiken. De theebladeren worden net zoals bij groene thee niet gefermenteerd. Men laat de thee in plaats daarvan op een natuurlijke manier verwelken. Daarna worden de theebladeren gestoomd. Witte thee bevat weinig cafeïne en heeft een prettig licht zoete smaak.

Naast deze verschillende soorten thee, bestaan er ook nog een aantal andere dranken die onder de noemer thee vallen. Deze dranken kan je eigenlijk geen thee noemen, want ze bevatten geen theebladeren. Ze bestaan bijvoorbeeld uit bladeren of bloemen van andere planten, kruiden en/of specerijen.

Rooibos

Rooibos komt van de plant Aspalathus Linearis die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. In de laatste fase verkrijgt de rooibos haar roodbruine kleur. Doordat de drank bijna geen cafeïne en tannine bevat ontbreekt de bittere smaak die men van thee gewend is. Tegelijkertijd zit rooibosthee vol met vitamine C, ijzer en calcium. Een gezond element om toe te voegen aan een dagelijks dieet dus. Rooibos verhelpt kan bijvoorbeeld maag- en darmklachten verminderen, maar kan ook een positieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de situatie van astma-patiënten.

Kruidenthee

Kruidenthee is ook geen echte thee, maar kan beter doorgaan onder de naam ‘tisane’. Kruidenthee kan uit verschillende (heilzame) kruiden bestaan. Omdat in kruidenthee geen echte theebladeren verwerkt zijn, bevat het ook geen cafeïne.

Benieuwd welke smaken losse thee we allemaal hebben? Bekijk dan ons assortiment!