Hoe wordt thee gemaakt?

Hoe wordt thee gemaakt?

Elke dag ben ik meer van thee gaan houden. Vroeger omdat het zo lekker was als je een beetje grieperig was, toen ik 12 was omdat ik het zo ontzettend lekker vond ruiken en nu ben ik me gaan realiseren dat thee een ontzettend bijzonder product is. Ik kan misschien wel zeggen dat het een product is met een mysterieus verhaal. Want hoe komt toch deze bijzonder lekkere smaak en geur toch in mijn kopje terecht?

Van zaad tot 6 meter hoge plant

Er zijn twee verschillende manieren om een theeplant te kweken. De eerste is om een plant te kweken uit zaad. Dit is een hele langzame maar duurzame methode. Het kan namelijk wel 40 dagen duren voordat de plant ontkiemt en daarna kan het ook nog eens maanden duren voordat de plant wortelschiet. Vervolgens duurt het nog 3-4 jaar voordat de plant volwassen is en kan pas 5-7 jaar later voor het eerst geplukt worden.

Een veel snellere manier is een stekje van een volwassen plant te knippen. Het stekje krijg 12-15 maanden later wortels en weer 12-15 maanden later is de theeplant klaar om geoogst te worden. De laatste methode is dan wel het snelst maar sterft ook sneller. Deze planten worden zo’n 40 jaar oud, terwijl planten gekiemd uit zaad meerdere 100 jaren oud kunnen worden. In de Chinese provincie Yunnan staan wilde bomen die wel 2000 jaar oud zouden zijn.

Waar groeit een theeplant?

De theeplant is een ontzettend sterke plant die dus honderden jaren oud kan worden, maar dan wel in de perfectie condities. Toen ik op reis was in Sri Lanka vielen mij een aantal dingen op waarvan ik destijds niet wist wat de achterliggende reden was. Daar ben ik dus goed ingedoken. Zo staan theeplanten op een steile helling, zo steil dat ik vol bewondering heb zitten kijken hoe de dames zichzelf staande wisten te houden tussen alle groene bomen. De voornaamste reden dat ze op een helling staan is voor een goede afwatering van de planten.

Welke temperatuur is ideaal?

Theestruiken groeien het best in subtropische gebieden, waar het niet te koud en niet te droog is. Thee wordt het beste als ze wat hoger in de bergen staan, idealiter is dit rond de 2000m boven zeeniveau. Daar zijn de temperaturen lager en de zon is daar minder fel dan op lagere niveaus.

Welk klimaat is ideaal?

Theeplanten hebben minimaal 1500 mm regen per jaar nodig. Te veel regen is niet goed voor de plant omdat de plant zo’n 3-4 maanden aan droge periodes nodig heeft om zichzelf te verversen.
Wat mij ook opviel toen ik aan het wandelen was door de theeplantages, was de dikke laag mist die over de planten heen lag. Toen ik me meer in de materie ging verdiepen, kwam ik erachter dat de mist niet alleen erg mysterieus was, maar dat dit ook een functie had. Het voorziet de theeplant namelijk continu van vocht, maar ook van beschermen tegen de felle zon.

Nog meer schaduw

Ook viel het mij op dat er heel sporadisch een loofboom tussen de theestruiken stond. Ik ging er destijds vanuit dat dit geen functie had en dat gewoon was omdat die bomen daar nou eenmaal groeide. Niets was minder waar, want die bomen worden daar kennelijk geplaatst om de theestruiken te voorzien van schaduw. Super handig en slim!
In mijn volgende blog richt ik me meer op de industriële kant van de thee die jij in je kopje krijgt. Er zijn twee verschillende methodes. Benieuwd? We zien je graag snel weer!