Waarom reizen goed is voor de ziel

reizen

Ik liep gisteren gehaast over centraal station Amsterdam. Een tram bedekt met reisfoto’s liet me stoppen en bracht me terug naar het Italië van afgelopen zomer, het Portugal van vorig jaar en de blauwe zee van Thailand. Ik stond stil en vroeg me af waarom ik eigenlijk zo gehaast was. Er was geen reden. Ik werd nergens verwacht, ik had niet de verwarming thuis aan laten staan, ik was me gewoon aan het haasten. Wellicht omdat iedereen dit doet? Die tram bracht meer weer even terug naar Italië. Ik zat met mijn voetjes op het dashboard te genieten van de Toscane tot aan Napels. Dat het goed voor de ziel is weten we stiekem wel… toch nog even een reminder. Want alleen al denken aan reizen maakt ons gelukkig. 

Helpt het hart

Niet alleen omdat je hart vol loopt met liefde voor een land of de mensen. Je bent natuurlijk aan het rennen over het station om je trein te halen of heerlijk aan het wandelen door een prachtige stad. Je bent in beweging en dat is goed voor het hart. In eigen land hebben velen toch een zit-baan en thuis wil je ook niets liever dan op de bank ploffen.

Het houdt je scherp

Tijdens het reizen krijg je automatisch nieuwe indrukken. Hierdoor blijf je je brein trainen om dingen te onthouden. Probeer daarom toch eens van vakantieplek te wisselen. Diezelfde plek is misschien wel erg leuk, maar je kan ook genieten en ervaren op andere plekken. Laat dat brein maar werken!

Stimuleert creativiteit

Het is namelijk niet voor niets dat velen schrijvers op reis gaan voor interessante verhalen. Je bent in een nieuwe omgeving, spreekt andere mensen, spreekt misschien sneller met bijzondere mensen en dit geeft nieuwe inzichten. Geen idee wat je moet doen met je baan, leven, relatie, etc? Laat je vooral inspireren door Eat, Pray, Love 😉 !

Ontspannen

Echte harde werkers hebben in het begin altijd wat moeite om goed te ontspannen. Zeker als je maar een weekje weggaat. Zo krijg je juist meer druk om te ontspannen. Een langere tijd op reis gaan geeft je de ruimte om eerst die werkstress los te laten. 3 jaar geleden ben ik 5 maanden samen met mijn vriend gaan reizen door Azië. We hebben de eerste twee weken uitgeslapen, aan het strand gelegen en gegeten. Heerlijk! Ik was zo moe, dat ik de eerste avond (ja, echt) aan tafel in slaap ben gevallen…. Romantisch zo’n etentje bij maanlicht.

Je leert van jezelf

Toen ik naar die voorbij rijdende tram keek kwamen er weer mooie inzichten naar boven. Ik heb mezelf namelijk echt leren kennen op reis. En dit gebeurde zeker niet in de pieken, maar juist in de allerdiepste dalen. 8 weken alleen in Sri Lanka op 17 jarige leeftijd… ik was soms doodsbang, klaar met het eten en miste gewoon heel erg mijn ouders! Maar ik kon het wel. Dit zelfde geldt voor de tweede week in Thailand. Toen leerde ik ook mijn vriend écht kennen. Ik was zo ontzettend ziek. Ik kon alleen maar in een hangmat liggen. Maar ik heb het overleefd. Mede door de onwijs goede zorg van mijn vriend en de CupASoup van mijn moeder! Alle kleine dingetjes zijn nu relatief, ik vind mezelf niet meer zo snel zielig.

Het is heerlijk! Ik ben al stiekem weer een volgend reisje aan het plannen. Binnenkort zal ik nog onze reis door Italië delen. Wel zo leuk. Het wordt misschien wel kouder, maar we blijven toch nog even in heerlijke sferen!

 

 

Vond je deze post leuk?


Like ons op Facebook:Deel op social media:Blijf op de hoogte: 

Plaats een reactie