Goede voornemens volhouden: Hoe doe ik dat?

Goede voornemens

Je kent ze wel, de goede voornemens. Vol enthousiasme begin je er op 1 januari mee, maar langzaamaan valt de één na de ander terug in het oude patroon. Waarom? Wellicht omdat de doelen die gesteld worden te hoog gegrepen zijn of simpelweg niet allemaal in één keer kunnen worden toegepast. Maar hoe kun je die goede doelen dan wel volhouden? Dolce-Piccante geeft je vandaag tips.

Duidelijke motivatie

Waarom wil je jouw doel ook al weer bereiken? Waarom wil je die paar kilo kwijt of waarom wil je stoppen met roken? Door telkens te herhalen waarom je iets doet geef je jezelf de motivatie om door te gaan. Een doel kan bijvoorbeeld zijn om schonere longen te krijgen of om weer in dat super mooie zomerjurkje te passen.

Plan, Plan, Plan

Maak je doel zo concreet mogelijk. Plan je eten, hoe vaak je wilt sporten of hoeveel kilo je per maand kwijt wilt raken. Door te zeggen dat je ‘vaker wilt sporten’ maak je het niet tastbaar. Dit vergroot de kans dat je sneller afhaakt. Wees ook realistisch. Als je al jaren niet meer hebt gesport is 4 x in de week (naast je werk) niet haalbaar. Begin rustig en bouw op.

Bereid je voor op een nieuwe jij

Je doorbreekt oude gewoontes. Hierdoor ga je je anders voelen. Misschien kun je in het begin niet definiëren of dit goed of juist fout is. Je snakt naar een sigaret of naar een vette hap. Je voelt je misschien wat flauw. Dit is je lichaam die zich voorbereid op een nieuwe jij. Vervang die behoeftes met nieuwe gezonde gewoontes. Weet je dat je om een uur of 4 trek krijgt? Neem dan op voorhand een stuk fruit of een eierkoek mee.

Voor wie doe je het?

Je hele omgeving kan wel iets van jou vinden, maar als de mening van mensen om je heen jouw motivatie is ga je het niet lang volhouden. Als je wilt afvallen of wilt stoppen met roken dan moet je dit om eigen beweegredenen doen.

Slechte gewoontes zijn geen noodzaak

De functie van slechte gewoontes, zoals roken, zit tussen je oren. Zo associeer je een glas whisky misschien met ontspanning en vet eten met geluk. Dat is natuurlijk niet zo. Er zijn zeker andere manieren om te ontspannen of om je gelukkig te voelen. Ik denk dat je er zo al 5 kunt opnoemen. Neem een goede massage of plan een leuk uitje!

Wat zijn je prioriteiten?

Uiteraard kun je op 1 januari knallend van start gaan en al je goede voornemens tegelijkertijd uitvoeren. Echter is dat in één keer een grote verandering in je leven. Begin met 1 goed voornemen en werk je prioriteiten langzaam af. Als je in één keer je hele leven omgooit kan je brein overbelast raken waardoor je vermoeid bent. Je wilskracht zal afnemen en je bent sneller geneigd om terug te vallen in oude gewoontes. Wees lief voor jezelf.

Slaap genoeg

En omdat je vanaf nu lief voor jezelf en je lichaam gaat zijn, gun je jezelf ook een lange goede nachtrust. Hierdoor wordt je wilskracht sterker en kun je een nieuwe dag met goede voornemens beter aan. Heb je moeite met in slaap te komen? Drink dan een thee uit onze Relax-lijn, zoals Sweet Dreams. Een rooibos zonder cafeïne en boordevol rustgevende kruiden. De geur alleen al laat je hersens ontspannen. Een grote gaap, zwaar worden de ogen en een heerlijke nachtrust als gevolg.

Vond je deze post leuk?


Like ons op Facebook:Deel op social media:Blijf op de hoogte: 

Plaats een reactie